MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać...
fot. NelliSyr/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Warzywa bogate w szczawiany

Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać również produktów bogatych w szczawiany, ponieważ mogą one wywołać atak dny. Chorzy na artretyzm powinni zatem unikać: szczawiu, szpinaku i rabarbaru. Dodatkowo należy unikać papryki, kalafiora, brukselki, pora i kukurydzy.

Warto natomiast włączyć do diety: rzodkiew, cebulę, marchew, dynię, bakłażana, cykorię, buraki, rzodkiewki, pomidory i ogórki. Natomiast z owoców polecane są gruszki, jabłka, wiśnie i czereśnie, truskawki, ananasy, banany i brzoskwinie.

Zobacz również

Na Bohaterów Getta Warszawskiego znów protestują przeciw budowie trasy tramwajowej

Na Bohaterów Getta Warszawskiego znów protestują przeciw budowie trasy tramwajowej

Nadchodzi bardzo ciepły weekend. Później zrobi się wręcz gorąco!

Nadchodzi bardzo ciepły weekend. Później zrobi się wręcz gorąco!

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...