2 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b5/39/65b7ac68ba9cc_o_large.jpg)
fot. deepblue4you/Getty Images
Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni
Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.