MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roszponka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również

To kuźnia naukowców i profesorów. Najstarsze koło naukowe na PO obchodzi 25-lecie

NOWE
To kuźnia naukowców i profesorów. Najstarsze koło naukowe na PO obchodzi 25-lecie

W Wejherowie spłonął samochód osobowy! Ogień gasiły dwa zastępy straży pożarnej

NOWE
W Wejherowie spłonął samochód osobowy! Ogień gasiły dwa zastępy straży pożarnej

Polecamy

Zapomniałeś paszportu? Od 17 lipca wyrobisz go na Lotnisku Katowice - Airport

Zapomniałeś paszportu? Od 17 lipca wyrobisz go na Lotnisku Katowice - Airport

Upał w czasie ciąży szkodzi dziecku. Wpływa na długość jego życia, a nawet... zarobki

Upał w czasie ciąży szkodzi dziecku. Wpływa na długość jego życia, a nawet... zarobki

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!