W skrócie
Jeśli lubisz klasyczną zupę cebulową, to zupa z pora z pewnością także ci zasmakuje. Ma podobny, wytrawny aromat, ale jest bardziej treściwa, bo dodaje się do niej ziemniaki i mięso drobiowe. Zupa z pora z dodatkiem mięsa nie tylko świetnie smakuje, ale stanowi także pełnowartościowy, sycący posiłek. Będzie idealnym daniem na chłodne dni, kiedy nasze posiłki muszą nieco bardziej kaloryczne niż latem. Dodatek masła, śmietanki i ziemniaków sprawia, że klasyczna zupa krem z pora zamienia się w prawdziwy comfort food. W dodatku wcale nie trzeba jej blendować.
Zupa z pora z mięsem i ziemniakami – pomysł na tani obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 pory,
- 3 duże ziemniaki,
- pierś z kurczaka,
- łyżka masła,
- litr bulionu,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju.
Polecam także: Klasyczna surówka z pora z nietypowym dodatkiem
Jak przygotować zupę z pora i mięsa?
- Oczyściłam kurczaka i pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na oleju.
- Odcięłam twarde i zeschnięte liście pora, pozostałą część posiekałam i dodałam do kurczaka. Dodałam także łyżkę masła. Dusiłam całość 10 minut.
- Obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę.
- Do mięsa i pora dodałam bulion, ziemniaki i gotowałam całość 15 minut. Pod koniec gotowania dodałam śmietankę. Najpierw zahartowałam ją łyżką zupy.
- Kiedy ziemniaki zmiękły, doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?